top of page
Byggruppen

Ute i Västerbottens skogar, några mil nordväst om Skellefteå nära Drängsmark, ligger en liten medeltidsinspirerad by. Husen är till stor del gedigna timringar som flyttats dit. Lajvområdet byggs av dedikerade frivilliga, "byggruppen", och SLI förvaltar och finansierar.

Den såkallade “byggruppen” består av aktiva SLI-medlemmar med intresse och passion för att förbättra lajvområdet på Tällberg. Det gör vi genom att bl.a. bygga nytt och underhålla det som redan finns. Byggsäsongen brukar vara från mitten av maj till mitten/slutet av september, och under den organiseras det flera kortare och längre bygghelger.

 

I början av året, i god tid innan byggsäsongen börjar, organiseras det flera planerings- och peppmöten plus ett officiellt beslutsfattande byggmöte där årets eventuella stora projekt slås fast. De kan inkludera till exempel brådskande reparationer, konstruktion av eventuella nya hus och/eller andra projekt som kräver noggrant planering, längre tid att bli färdiga och mycket arbetskraft. Mindre projekt diskuteras tillsammans allt eftersom under säsongen och drivs vanligtvis av de eller dem som har föreslagit dem. Ibland men inte alltid bestämmer byggruppen även ett tema för årets bygge. Sådana har varit till exempel “magiska platser” eller “livskvalité”.

Intresserad? Kom med!

Inga specialkunskaper behövs för att vara med, det räcker med att du kan lyssna på instruktioner och kan fråga då du inte vet vad som ska göras. Arbetet kan anpassas enligt vad du kan, och genom att vara med brukar man lära sig mycket.

 

För att bli medlem i byggruppen ska man helst vara medlem i SLI. Då täcks man av föreningens försäkring under bygget, i fall av olyckor (lyckligtvis har vi inte haft några hittills!).

 

Som medlem i byggruppen kan man vara med så lite eller så mycket man själv kan, hinner och vill. Vi tycker det är jättetrevligt då folk kommer med och hjälpar till, även om det skulle vara bara över en dag - med varje extra par händer som är med kan vi göra mer roliga saker på området!

Vart får jag nyheter och mer information om kommande bygghelger?

På SLIs Discord-server finns det en sektion dedikerad för lajvområdet och bygge, med en kanal för officiella meddelanden och flera andra kanaler för allmänt prat. Där kan man till exempel diskutera och föreslå framtida projekt, spana efter skjuts till lajvområdet och peppa med inspirerande bilder på medeltida och/eller lajvig arkitektur, möbler och dekor. 

 

Lajvområdet har även sin egen Facebook-grupp som heter [namn]. Där postas det bl.a. skrytbilder över allt fint som har byggts under året, och diskuteras som på Discord-servern.

Jag har ingen tid eller intresse att bygga själv, men vill stötta lajvområdet och byggruppen ändå.
Hur gör jag då?

Trevligt, det uppskattar vi jättemycket!
Det finns olika alternativ för vad du kan göra, och du kan välja den som passar dig bäst:

 

  • Sponsormedlemskap i SLI: Genom att bli sponsormedlem i SLI donerar du några hundralappar extra om år till föreningen som distribuerar dem vidare där de behövs. En del av dessa pengar går till byggruppen och används främst för att köpa byggmaterial.

  • Gåva direkt till byggruppen: Då går pengarna direkt till byggruppen och bidrar till köpet av material för bygget, och mat och fika (kakor är viktiga för arbetsmoralen!) för de ivriga byggarna. Ta kontakt med styrelsen eller byggmästaren om du vill ge en gåva.

  • Gåva i form av byggmaterial, möbler eller lajviga prylar: Det här är också ett möjligt och bra sätt att hjälpa till med att utveckla lajvområdet, men det är bara vissa saker som behövs och/eller passar in på området. Tänk till exempel på att vi vill uppehålla en känsla av medeltidsfantasy i lajvbyn, vilket utesluter vissa materialer och prylar. Vi uppskattar även att du som vill donera något har tänkt på hur gåvan ska fraktas till lajvområdet, särskild om frågan är om någonting större (till exempel virke eller möbler).

Om du vill donera byggmaterial, möbler eller lajviga prylar, ta kontakt med SLIs byggmästare och berätta mer om vad du har, då diskuterar vi vidare.

Jag har frågor om byggruppen som inte svaras här!
Beroende på fråga kan du skicka den till en av byggkanalerna på SLIs Discord-server, fråga i Facebook-gruppen eller kontakta byggmästaren.

Ungefär 40-45 personer får plats att sova i husen på området, upp till 55-60 personer om man offrar några ytor att umgås på. Husen är gamla timringar som flyttats till området, inredda med bord, stolar, kistor och andra möbler.

Områdets kapacitet uppgår till ca 150 personer, räknat på befintlig tillgång till dass och dricksvatten.

I skrivande stund består området av sju större byggnader;

Värdshuset med eldstad, bord och bardisk på nedre vånigen. På övervåningen finns två rum med våningssängar i trä, med tre och sex bäddar vardera.

Bagarstugan med ett kök med en vedeldad spis, ett off-rum där ljus, tvål och ett sovloft.

Väbelstugan är ett litet bostadshus med två våningar, ansluten till verktygsförrådet med ett tak mellan. Några hopfällbara sängar i metall finns här. Max tre personer får sova på övervåningen.

Smedjan är en fungerande historisk smedja.

Templet är ett bostadshus med två våningar och trappa på utsidan. På övervåningen finns kyrkliga långbänkar.

Struves ligger avsides från "byn", ett bostadshus med två rum med en våningssäng i . Här finns en bardisk och ett antal bord och stolar.

Bastuhuset, ett tvåvåningshus med en vedeldad bastu i ett rum på nedre våningen.

Max 10 personer får sova på övervåningarna av husen (värdshuset, bagarstugan, templet, bastuhuset), exklusive väbelstugan där endast 3 personer får sova på övervåningen. Detta är av säkerhetsskäl.

På området finns även:

• En brunn med dricksvatten (testat och godkänt 2018)

• Tre utedass med en hygienstation under tak där en kan ställa vatten för att tvätta händerna.

• Ett utedass i anslutning till Struves

• Två verktygsförråd, ett stort och ett litet.

• Flera fasta eldstäder/lägerplatser, bland annat på berget bakom värdshuset

• Ett utkikstorn på berget bakom värdshuset

Säkerhetsutrustning: Två bårar, blandsläckare i flera av husen och grundläggande sjukvårdsutrustning.

Området är tyvärr inte särskilt anpassat efter funktionshinder i nuläget, men vi arbetar för att göra det mer tillgängligt i framtiden. Rullstolsburna har tidigare deltagit i lajv på området.

SLI äger även en modern stuga i den närliggande byn Tällberg ca 2 km från lajvområdet där en del av föreningens utrustning förvaras. I stugan finns två sängar och en kamin, vilka kan användas som trygga sovplatser om något händer under ett arrangemang. Kontakta styrelsen om du önskar tillgång till stugan i Tällberg.

Tällberg_karta_NY.jpg
bottom of page