top of page

Vad är lajv?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

​

 

 

Hur gör jag om jag vill börja lajva?

Välkommen till en av de roligaste, mest mångsidiga och kreativa hobbys som finns!

Om du vill börja lajva så finns det massor av hjälp att få, för vi är många som är glada att introducera nya personer i alla åldrar till lajv.

Börja med att fundera på vad för sorts lajv du är intresserad av. Är du intresserad av en historisk setting, av fantasy, eller kanske nutid? Vill du ta det lugnt och mysa i ett värdshus, gå på äventyr i skogen, spela på täta relationer och drama, eller spela ut spännande intriger med andra? Olika lajv kan ha helt olika stämning, precis som en teaterpjäs.

​

Kolla i vår Kalender 2019 för att se vilka lajv som arrangeras på lajvområdet i Tällberg i år.

Om du inte redan gjort det, gå gärna med i SLIs facebookgrupp. Om du söker en erfaren lajvare som hjälper dig på vägen så kan du posta ett inlägg där, eller mejla oss i styrelsen i SLI för att få hjälp (kulturforeningensli@gmail.com). Det gäller också dig som förälder med ett barn intresserat av att börja lajva. Vi hjälper dig gärna!

​

När du hittat ett lajv du tycker verkar intressant, hör gärna av dig till arrangörerna eller skriv på lajvets facebooksida, för att få hjälp att hitta en grupp av andra lajvare. Det är oftast mycket roligare och enklare att åka med en grupp på sitt första lajv! Om du redan vet ungefär vad för sorts roll du skulle vilja spela så kan du efterlysa andra som vill spela något liknande, eller om du har svårt att veta exakt vad för karaktär du vill spela så kan du be andra om tips.

​

I facebookgruppen lajvkalendarium kan du hitta en ganska bra överblick över lajven som är planerade runtom hela Sverige. För lajv i Norrbotten så finns Fyrkantens Lajvförening, och i Umeå finns föreningen Midälvariket.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

​

 

 

 

​

 

 

 

Kläder och utrustning

Många tycker att utrustningen känns svårt till sitt första lajv, men det behöver det inte vara. På våra medeltidsinspirerade och fantasylajv så använder vi förstås inte moderna kläder, och det gäller i regel all synlig utrustning, inklusive skor. De olika lajven har egna dräktkrav som man behöver följa. Det viktiga är att allt som är synligt passar in i lajvet, om du har på dig ett par moderna underställ under lajvkläderna så kommer ingen att bry sig.

Det som syns inte finns inte, är den gyllene regeln på många lajv.

​

Man måste inte sy sina egna kläder, och det finns utrustning att låna! SLI som förening äger kläder och utrustning som vi lånar ut, och det finns alltid hjälpsamma lajvare som gärna delar med sig av sina klädförråd. Man måste alltså inte köpa dyr utrustning innan man vet att lajv är något man vill fortsätta med.

​

Vill man skaffa egna lajvkläder så är det ett bra tips att söka efter saker på second hand, eller i grupper för begagnade . På second hand kan man hitta billiga läderskor som passar in på de allra flesta medeltidsinspirerade fantasylajv. Man kan också hitta läderbälten, halsband med träpärlor och liknande som kan passa in. Det viktiga att tänka på är att undvika all plast, dragkedjor och tryckknappar.

​

Man ska helst bara använda naturmaterial (bomull, linne och ylle), speciellt eftersom man ofta spenderar mycket tid kring öppen eld på lajv och syntetmaterial är väldigt brandfarliga. Mjuka naturfärger, exempelvis brunt, grått och grönt passar in på de allra flesta lajv, medan linnet gärna får vara ofärgat.

Att sy själv är inte heller så svårt som man kan tro!

​

Oftast så sover man också "in-lajv", alltså där lajvet ännu pågår. Det innebär att även sovutrustningen behöver passa in på lajvet. Under ett historiskt lajv är det perfekt att sova på fällar och med yllefiltar, och så länge moderna liggunderlag eller sovsäckar inte syns så brukar det gå utmärkt att sova på också. Exempelvis så kan man skaffa sig en militärfilt i ylle som man gömmer sin sovsäck under. Varmt och snyggt!

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Är man extra intresserad av att sy historiska kläder och vill ha någonstans att börja så finns det massor av bra tips och tutorials att följa på följande hemsidor

​

 

​

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

 

​

​

​

​

​

​

​

Några lajvtermer och tips

Hur ett lajv fungerar kan vara väldigt individuellt, men man pratar ofta om "offlajv" och "inlajv".

De saker som är "offlajv" eller bara off, det är saker som inte tillhör lajvet, medan saker som är "inlajv" eller bara in, det är saker som tillhör lajvet. Exempelvis så är dina moderna mediciner offlajv, de tillhör inte spelet, medan din trämatskål är inlajv, den tillhör spelet. Om man under tiden som lajvet behöver fråga någon något som hör till den verkliga världen, exempelvis om , så brukar man säga att man frågar något offlajv.

 

Eftersom lajvets illusion pågår hela tiden, så försöker man dölja alla offlajv-saker så mycket som möjligt, och vara tyst och diskret om man måste säga något offlajv. På många lajv så kan man markera att man gör något off-lajv genom att hålla en knuten näve ovanför huvudet, då existerar den personen inte i lajvet just då och ska ignoreras. Detta görs endast när det verkligen behövs.

​

Man pratar ofta om en "off-runa" på lajv. Den brukar se ungefär likadan ut på de flesta

lajv i Sverige, ett V eller Y i en cirkel. Föremål markerade med en offruna tillhör inte

lajvet, så om man har en påse med sin mobil och mediciner i så kan man brodera eller

rita offrunan på den. Då får ingen leta igenom den påsen under lajvet, men man får

inte heller lägga inlajv-föremål i den påsen, exempelvis lajvdokument eller inlajv-pengar.

​

​

Strid på lajv gestaltas ofta med skumgummivapen täckta i latex på lajv, så kallade boffervapen. Vissa lajv använder sig av bluntade vapen i stål, alltså som inte har en vass egg, men de lajven brukar inte tillåta spontana strider och har väldigt hårda säkerhetsregler. Hög säkerhet är viktigt vid alla lajv, och även här är det viktiga inte att vinna, utan att alla ska ha roligt. Alla lajv tillåter inte strid över huvud taget. Fysisk strid utan överenskommelse mellan spelarna, som brottning och knytnävsslag, är självklart förbjudet - precis som i verkligheten. Svensk lag lägger även på lajv!

​

Många lajv använder sig av så kallade intriger. Detta är dokument som skickas ut innan lajvet, som innehåller information som din roll känner till. Hur intrigerna ser ut beror helt på lajvet, men meningen med dem är att de ska knyta ihop din roll med andra roller på lajvet och ge dig fler saker att spela på. Det kan exemeplvis vara relationer, saker som hänt din roll eller information/hemligheter som din roll vet.

Det är alltid en bra idé att skapa egna intriger tillsammans med andra spelare inför lajv. Exempelvis så kanske man kan hitta någon som vill spela en gammal vän till din roll, eller en rival, eller komma på en hemlighet som din roll har och någon annan kan få känna till. Lajv handlar till stor del om att hitta på egna saker att lajva om!

​

Allmänna lajvtips finns bland annat på sidan lajv101. Där finns massor av information om lajv och tips på saker du kan tänka på, bland annat då du skapar en roll. Det finns också en mängd olika grupper på facebook att gå med i, både inriktade på lajv, men också såna för att köpa/sälja lajvprylar och grupper inriktade på hantverket till medeltid/lajv.

​

​

​

Kom ihåg, var inte rädd att fråga! Lajvare är ett hjälpsamt slag, och vi i SLI är alltid glada att hjälpa nybörjare.

Och åter igen, välkommen!

18673009_1110016612432835_65507551217904
180721 _DSC6918.jpg

Lajv, eller levande rollspel som det också kallas, kan beskrivas som en sorts interaktiv improvisationsteater. På ett lajv finns det ingen publik, utan alla som är där deltar i lajvet och spelar en roll - på många lajv skriver du din roll själv. Det finns ingen regissör eller tärningar som bestämmer vad som händer, utan lajvets händelser improviseras fram av deltagarna tillsammans. Ibland kan arrangörerna av ett lajv förbereda händelser som ska ske, men hur just din roll pratar och beter sig är helt upp till dig.

​

Lajvet pågår oftast dygnet runt. Tillsammans skapar vi en helhetsillusion av en annan värld, med hjälp av bland annat kläder och rekvisita. Lajv handlar om att ha roligt tillsammans, inte om att vinna.

​

Lajv är en hobby för alla åldrar! På lajv så dyker det upp allt från unga barn och tonåringar till vuxna, pensionärer och föräldrar som åker med sina barn. Vissa arrangemang har en åldersgränser, eller kräver att deltagare under en viss ålder har en fadder/mentor med sig på lajvet. Det beror helt på lajvet. Vi hjälper dig gärna att hitta en mentor om du saknar en!

​

De flesta lajv som arrangeras på SLIs område i Tällberg är i genren fantasy, alltså med någon form av magi eller övernaturliga inslag, men lajv kan finnas i alla möjliga genres och storlekar. Det arrangeras lajv för allt från tio deltagare till tusentals deltagare, i allt från historiska settings och fantasy till vampyrlajv och modern nutid.

De flesta lajven hos oss utspelar sig över en helg, fredag-lördag, under sommaren.

DSC_0110.JPG

Foto: Jesper Dahlberg

Lajvarens grundutrustning

Om du börjar helt från grunden, försök hitta, köp eller låna det som finns på listan här nedanför. Har du alla de sakerna, ja, då är du redo att åka på de flesta medeltidsinspirerade lajv!

Om du inte vill använda skinn, så går snyggt fuskskinn också bra.

Grov bomull kan ersätta linne, men blir både kallare och blötare än linne!

​

Träskål att äta ur. Ej tallrik, det är ofta soppa/gryta!

Träsked

Kåsa/mugg i trä

Tunika/kjortel i linne att ha närmast kroppen

Tunika/kjortel i naturfärgat ylle

Byxor i rak eller pösig modell, linne eller ylle

Ytterplagg i ylle, ex. mantel eller struthätta

Strumpor, neutrala och gärna stickade, Minst ett par per dag!

Skor i naturfärgat skinn, helst utan dragkedja. Gummisula går bra!

Yllefilt att sova med och gömma ev. sovsäck under.

Sovsäck, varm (eller fler filtar! - minst tre tjocka yllefiltar behövs)

Renskinn eller madrass/liggunderlag (ej uppblåsbart, vi saknar el)

Kudde med neutralt örngott, ex. vitt/grått

Snacks, i medeltida stuk, ex. frukt, torkat kött/frukt och rostad majs.

​

Följande är mycket bra att ha, men inget krav:

Kniv, med trähandtag och läderslida

Vattenflaska, ex. en plastflaska helt inklädd i skinn/tyg

Bälte i skinn

Påse i skinn, linne eller ylle att hänga i bältet

Fårfällar att sova på

Tygpåse att lägga mobiltelefon, mediciner och liknande i. "Off-påse".

Dräktdetaljer som passar din roll, exempelvis tärningar eller halsband

Offruna.png
Kim 1.jpg

Foto: Kim Falkensköld Rehnman

bottom of page