top of page
Lajvområdet i Tällberg

Ute i Västerbottens skogar, några mil nordväst om Skellefteå nära Drängsmark, ligger en liten medeltidsinspirerad by. Husen är till stor del gedigna timringar som flyttats dit. Lajvområdet byggs av dedikerade frivilliga, "byggruppen", och SLI förvaltar och finansierar. På området finns mycket skog, myrar, ett antal bergskullar och fina ängar att slå upp tält på. Scrolla ned för karta och bilder!

Ungefär 40-45 personer får plats att sova i husen på området, upp till 55-60 personer om man offrar några ytor att umgås på. Husen är gamla timringar som flyttats till området, inredda med bord, stolar, kistor och andra möbler.

Områdets kapacitet uppgår till ca 150 personer, räknat på befintlig tillgång till dass och dricksvatten.

I skrivande stund består området av åtta större byggnader;

Värdshuset med eldstad, bord och bardisk på nedre vånigen. På övervåningen finns två rum med våningssängar i trä, med tre och sex bäddar vardera.

Bagarstugan har ett kök med en vedeldad spis, ett rum med skrivbord och hyllor och ett sovloft.

Väbelstugan är ett litet bostadshus med två våningar, ansluten till verktygsförrådet med ett tak mellan. Några hopfällbara sängar i metall finns här. Max tre personer får sova på övervåningen.

Smedjan är en fungerande historisk smedja.

Templet är ett bostadshus med två våningar och trappa på utsidan. På övervåningen finns kyrkliga långbänkar.

Struves ligger avsides från "byn", ett bostadshus med två rum med en våningssäng i . Här finns en bardisk och ett antal bord och stolar.

Bastuhuset, ett tvåvåningshus med en vedeldad bastu i ett rum på nedre våningen.

Magasinet är förrådet för saker såsom toalettpapper, tvål, lajviga skyltar, pennor och annat nyttigt men off-lajvigt.

Max 10 personer får sova på övervåningarna av husen (värdshuset, bagarstugan, templet, bastuhuset), exklusive väbelstugan där endast 3 personer får sova på övervåningen. Detta är av säkerhetsskäl.

På området finns även:

• En brunn med dricksvatten (testat och godkänt 2018)

• Tre utedass med en hygienstation under tak där en kan ställa vatten för att tvätta händerna.

• Ett utedass i anslutning till Struves

• Två verktygsförråd, ett stort och ett litet.

• Flera fasta eldstäder/lägerplatser, bland annat på berget bakom värdshuset

• Ett utkikstorn på berget bakom värdshuset

Säkerhetsutrustning: Två bårar, blandsläckare i flera av husen och grundläggande sjukvårdsutrustning.

Området är tyvärr inte särskilt anpassat efter funktionshinder i nuläget, men vi arbetar för att göra det mer tillgängligt i framtiden. Rullstolsburna har tidigare deltagit i lajv på området.

SLI äger även en modern stuga i den närliggande byn Tällberg ca 2 km från lajvområdet där en del av föreningens utrustning förvaras. I stugan finns två sängar och en kamin, vilka kan användas som trygga sovplatser om något händer under ett arrangemang. Kontakta styrelsen om du önskar tillgång till stugan i Tällberg.

Tällberg_karta_NY.jpg
bottom of page